MÅNEDSRAPPORT FEBRUAR: VIX til nye høyder, kvartalstall og spenning!

Mads JohannesenMånedsrapport Comments

Til tross for en rimelig turbulent måned, med VIX- indeksen(fryktindeksen) på over 50 og et fall tilnærmet 10% i Amerikanske markeder, har markedet allerde startet reverseringen. Måneden har vært preget av et volatilt marked kombinert med kvartalstall fra store tungvektere, både internasjonalt og på vår egen Oslo Børs. Hva skjer nå videre?!

Litt om markedet generelt
Februar er synonymt med 4 kvartalstall for diverse børsnoterte selskaper rundt om i verden. Så langt har alle tungvektere på verdens toneangiende børser lagt frem tall. Stort sett har de fleste levert gode tall, og det fundamentale til selskapene og ikke minst, verdensøkonomien ser robust ut fremover.  Under presenterer jeg en god del tall for Q4 2017, som er interessant for deg som investor å ta en titt på:

 • Foreløpig oversikt av tallslipp for Q4 2017 (med 90% av selskapene i S&P 500 indekse ferdig levert) rapporterer, 74%
  av S&P 500-selskapene positive EPS-overraskelser og 78% har rapportert positive salgsprognoser. Hvis 78% er det endelige
  tall for kvartalet, vil det markere den høyeste prosentandel siden FactSet begynte å spore denne metriske verdien i Q3 2008.
 • Resultatvekst: For fjerde kvartal 2017 er den samlede inntjeningsveksten(EPS vekst) for S&P 500 14,8%. Hvis 14,8% er det endelige tallet for kvartalet vil denne veksten markere den høyeste resultatveksten siden 3. kvartal 2011 (16,8%).
 • Resultatrevideringer: 31. desember var estimert inntjeningsvekst for fjerde kvartal 2017 11,0%. Ni sektorer har høyere
  vekstraten i dag (sammenlignet med 31. desember) på grunn av oppadgående revisjoneril estimater og positive inntjeningsoverraskelser.
 • Resultatguiding: For første kvartal 2018 har 42 S&P 500-selskaper utstedt negativ EPS-veiledning og 44 S&P 500-selskaper har utstedt positiv EPS-veiledning.

  Verdsettelse: Det fremre 12-måneders P/E-forholdet for S&P 500 er 16,9. Dette P/E-forholdet er over 5-års gjennomsnittet (16,0) og over 10-års gjennomsnittet (14,3).

Så, i korte trekk ser vi at JA, børsene er verdsatt høyt, men den støttes også av en god vekst i inntjeningen til selskapene. Dette, kombinert med en relativt lav rente foreløpig, og støttende pengepolitikk tyder på at markedet ikke helt er klar for det store “krakket” enda, men det kommer selvsagt når vi minst venter det.

Min Portefølje

 

I år har min avkastning startet ganske dårlig, jeg er ned 2,53% i hittil i år, mot Oslo Børs som er ned 0,1- det er mange “grunner” til at det ikke har gått så bra for min del, den ene grunnen er valuta, den andre grunnen er Veidekke og den tredje grunnen er kursfall generelt. Sånn er det fra tid til annen, og jeg er i utgangspunktet veldig fornøyd med min portefølje nå.

Jeg har solgt meg helt ut av Sparebanken Sogn, som etter gode Q4 resultater, og en inntjening tilnærmet 11kr per aksje, velger å ikke betale utbytte, men heller fortsette å oppkapitalisere seg- da valgte jeg å selge meg helt ut av selskapet. Jeg synes det vitner om dårlig og lite gjennomtenkt aksjonnærpolitikk  når selskapet ikke betaler ut et utbytte, som de er fullt i stand til.

Min analyse av Indre Sogn Sparebank finner du HER.

Et annet selskap som jeg har sansen for, og som markedet hater om dagen, er Veidekke- jeg klarer ikke helt å forstå at markedet sender et kvalitesselskap som Veidekke ned 40%, når boligprisen i Oslo kun har falt 10%. I tillegg til dette består selve boligbyggingen for 25% av deres totale inntjening, med andre ord, 75%! av resterende inntjening bryr ikke markedet seg om. Jeg synes dette er litt merkelig, men jeg fortsetter å kjøpe meg opp her, og det er nå min største enkeltposisjon ved siden av Hemfosa.

Her kan du lese om mitt kjøp av Veidekke

Jeg har også fortsatt å kjøpe meg opp i Pareto Bank, dette er en ekstremt spennende “Hybrid-bank” som man kan kalle en prosjektbank. Selskapet driver med eiendom, shipping/offshore og Securities & Corporates. Selskapet kom med gode fjerdekvartalstall tidligere i Januar og jeg har endelig tatt mot til meg å kjøpt aksjen.

Jeg kan nevne noen av grunnene til at jeg kjøper aksjen nå, jeg mener en bank med en så god vekst, bør handles høyere enn hva børsen priser de til nå, men det er bare min mening.

– Avkastningen på egenkapitalen(ROE) 15,9%
– Pris/Bok= 1–> på mine 2018 estimater: 0,9
– Loss ratio siden 2013= 0,22%
– EPS 2017= 5,28kr
– Aksjekurs 2018= 38kr
– P/E 17= 38kr/5,28kr= 7,19

 For de som vil ta et dypdykk, se gjerne Q4 presentasjonen her

Sparebanken Midt Norge kom også med gode tall i Q 4: 

Resultat etter skatt på 553 millioner kroner i 4. kvartal 2017, mot 470 millioner kroner i samme periode året før.
Resultatet før skatt ble 678 millioner kroner, sammenlignet med 565 millioner kroner i fjor.

EPS: 8,71
P/E 18= 87,4/8,71= 10
ROE= 11,5%
Utbytte tilsvarende 50% av inntjening, 4,4kr
Direkteavkastningen er derfor 4,4/87,4= 5% Noe som er veldig bra, og en stund til 10 års amerikansk rente (som er mye av grunnen til fallet på verdens børser- matcher)

Lavere tap og kontiunerlig vekst i inntjeningen er også noe de melder i sin rapport. Dette er bra.

Jeg satser dog på “time in the market” snarere enn “timing the market” hva det gjelder fond, dette er investeringer som jeg personlig skal ha i 15-30 år frem i tid. Jeg kommer til å fortsette å månedlig spare i aksjefondene som jeg har, egentlig uansett klima i markedet, om det skulle komme en “black Swan” som vi opplevde i 2008, kan det være at jeg holder igjen månedlige kjøp, for så å kjøpe når jeg tror det er “trygt” igjen, men det blir bare spekulasjoner fra min side. Jeg er komfortabel med fondene jeg i dag har, og skulle jeg ha tilført porteføljen noe, måtte det ha vært et hedgefund med mye bredere mandat enn hva et vanlig aksjefond har.

Denne måneden har jeg vært mer aktiv enn vanlig, jeg prøvde meg på et lite “bet” i NOrwegian som har hatt et dårlig momentum den siste tiden. Her har jeg foreløpig en liten posisjon og velger å se an situasjonen fremover, jeg liker selskapet, ledelsen og ikke minst deres vekstplaner. På en annen side har selskapet 93% gjeldsgrad og nesten bare Bank Norwegian aksjer i sin egenkapital, dette indikerer at selskapet kan gå MYE OPP og MYE NED– så dette blir spennende.

Her er en tidligere analyse av Norwegian

Jeg har nå økt posisjonen min i Veidekke, og tenker på å fylle på i Pareto Bank, etter at selskapet kom med solide tall. Til tross for et litt “shaky” marked har jeg en lavere cashandel nå enn tidligere, grunnen til dette er at jeg har funnet endel interessante selskaper som jeg mener er sterkt underpriset.

Jeg er også veldig betinget av boligprisene i Norden nå, men dette lever jeg veldig godt med- selv om alle “eksperter” dømmer markedet nord og ned så tror jeg ikke helt på de. Avisene skaper unødvenig mye støy over noe som egentlig bare er en naturlig korreksjon, boligprisen siden 2016 har steget nesten 30%, at man da korrigerer ned litt er HELT normalt og sundt.

Oljeprisen

Oljeprisen hadde i Januaer  fått seg en kraftig oppsving å handlet lenge på nær “2 års høy” på 70 USD. I den siste perioden har vi dog tendert ned en hel del og var helt nede på 62-62 USD i midten av Februar. Oljeprisen har nå igjen reversert og har momentum oppover og vi beveger oss nærmere nivået 66-70 USD igjen. Det rasles det med et eventuelt produksjonstak fra OPEC sin side, noe som sannsynligvis vil bestemme noe av retningen til Oljen fremover. Jeg er spent på hva som vil skje her fremover, samtidig som man må ha i bakhodet at Saudi Arabia skal notere sitt statseide oljeselskap Saudi Aramco i løpet av ganske kort tid. Jeg tviler på de er interessert i å legge den IPO’en på under 50 USD, men dette er tydeligvis ikke lett selv for Opec i disse dager. Dette i kombinasjon med Donald Trump og Kim Jong-un, så kan det bli spennende å se hva som skjer med oljen fremover. Trenden er dog oppover i det litt lengre bilde.

Lakseprisen

Ser vi på forwardprisene er vi per i dag svakt ned i forhold til fjordårets priser i Januar måned. I skrivende stund er prisen 54,70 kr mot 63kr på samme tidspunkt i fjor. Forwardkurven indikerer per i dag fortsatt en stabil pris i intervallet 52-57kroner ut 2018, som er en nedgradering av hva vi har sett tidligere i år. Forkostnadene for oppdretterne har i takt med lakseprisen økt, så skulle prisen forbli lenge på 50kr kiloen, så begynner det faktisk og bli slunkne marginer på endel anlegg rundt om i verden, det er verdt å merke seg om du har mye penger i laks. Utfordringer for sektoren er å ikke gå i oljefellen, med en stadig økende kostnad per produserte kilo fisk. Det er noe man ser spesielt i disse tider, da lakseprisen har falt kraftig.

En positiv ting som de fleste glemmer er at mange oppdretterne har inngått faste bindende kontrakter med mange leverandører på høye nivåer, så selv om spot-prisen er lav, så selges det fortsatt mye laks til 65-80 kroner kiloen gjennom kontrakter som er inngått tidligere.

 

Veien videre

Ukene som kommer vil fortsatt være preget av 4-kvartalstall der blant annet flere av børsens tungvektere skal i ilden. Med en stadig større oppjustering av veksten i verden, vil det bli spennende å se hva som skjer fremover. DNB overbeviste markedet i dag med høyere inntjeningsvekst og et utbytte på over 7kr per aksje i 2018. 

 

Noe annet som vi som følger markedet tett er obs på i disse dager, er nettopp oppgangen i de lange statsrentene, her har vi sett et voldsomt rally siste tiden og renten begynner faretruende og nærme seg 3%. Hva som er “breaking-point” for når pengestrømmen reverseres, fra aksjer til renter, er jeg usikker på- dog vil jeg anta at om renten kommer noe over 3% så vil mye av den tilførselen av kapital til aksjemarkedet gå over i sikre rentepapirer, da kan vi kanskje skje en litt mer omfattende korreksjon i aksjemarkedet, vi får se. Dette, i tillegg til hva sentralbanker, lønnsvekst, inflasjon og ikke minst kvartalstall viser tror jeg blir toneangivende for børsene fremover.

Når vi er inne på tips, vil jeg varmt anbefale deg å ta en titt på de nyeste artiklene som er publisert her på portalen. Flinke og dyktige skribenter har skrevet om et bredt spekter av emner som bør omhandle alle og enhver:

HVORFOR JEG HAR EN UBALANSERT PORTEFØLJE

LÆRDOM FRA BITCOIN OG ANDRE KRYPTOVALUTAER (SÅ LANGT)

HVORDAN INFORMASJON HINDRER INVESTORER!

MARKEDSKOMMENTAR: VIX, ØKTE RENTER, OG DEN SISTE TIDS KORREKSJON I MARKEDENE

Hvilke sparebanker du bør kjøpe

Analyse av Veidekke

Jakten på meravkastning i aksjemarkedet

Ting du BØR vite om aksjesparekonto

Hvorfor indeksfond?

Spar deg til en bedre pensjon

Analyse av Scatec Solar

Hvorfor utbytteinvestering?

Hva er multippelekspansjon? 

Hvordan bli en suksessfull aksjetrader!

Aktivt eller forvaltet fond?

Disclaimer: Mine innlegg skal på ingen måte tolkes som kjøps- eller salgs-anbefalinger, men snarere som å gi leseren en innsikt og kunnskap i om sparing og investeringer. Jeg eier aksjer i Sparebanken Midt Norge, Hemfosa, Norwegian og Pareto Bank.

Hvis du ønsker ytterligere forklaringer på hva et aksjemarked er, eller er interessert i å lære mer, meld deg opp på vårt nyhetsbrev .

Følg gjerne Mipp på Facebook og Twitter.

Vil du se hva jeg gjør med min aksjeportefølje? Følg meg gjerne på Shareville