Månedsrapport Januar: Action på verdens børser!

Mads JohannesenMånedsrapport Comments

Markedet er ekstremt bullish om dagen, til tross for politisk utsabilitet, kriger og annen uro toger markedet til stadig nye høyder. De neste ukene kommer det voldsomt med kvartalstall fra store tungvektere, både internasjonalt og på vår egen Oslo Børs. Nå blir det spennende å se om selskapenes inntjening følger opp den sterke børsveksten.

Historisk er den tiden vi nå går inn i en god periode for verdens børser, men slik oppgang som vi har opplevd i det siste året tror jeg slike forskjeller blir mer å mer visket ut-børsen stiger jo stort sett hver dag, uansett hva som skjer. Vi får bare nyte det så lenge det varer. Børsen bare fortsetter å gå videre, Nasdaq opp 7,1% i år, OSEBX opp 0,1%. Jeg må innrømme at jeg synes prisingen på verdens børser begynner å nærme seg hinsides nivåer, noe det har gjort i lang-lang tid nå.

Du kjøper altså nå S&P 500 indeksen på nesten 25 ganger inntjeningen, med andre ord snakker vi her om en prising likt et nyoppstartet IT selskap i vekst- blant verdens største selskaper, det får i alle fall meg til å rynke litt på nesa og holde litt igjen. Jeg er spent på hva som skjer den dagen rentene begynner å komme opp på høyere nivå enn i dag, kommer dette til å kvele økonomien, eller vil det virke som en lettelse og en bekreftelse på at “ting går bra”?. På den positive siden, så blir den Norske Stat (som er meg og deg) stadig rikere på sine aksjeinvesteringer.

Litt om markedet generelt
Januar er synonymt med 4 kvartalstall for diverse børsnoterte selskaper rundt om i verden. Så langt har tungvektere som Telenor og DNB,  lagt frem tall. Disse to har levert gode tall og ikke minst, et meget solid utbytte, noe som aksjemarkedet har tatt godt i mot og sender aksjen opp på enda høyere nivåer.

Ellers vil det komme mange tungvektere i USA denne uken, både Amazone, Apple og Google vil komme med tall, noe som helt sikkert vil bli toneangivende for USA-børsene fremover, dette er aksjer som har hatt en voldsom opptur siste årene og det ventes en relativt kraftig inntjeningsvekst i analytikernes estimater, så dette blir spennende å se.

Tidligere synes jeg bankene har overbevist i USA, både Wells Fargo, Goldman Sachs og City Group leverer gode resultater og markedet har vært godt fornøyde med resultatene overall.

Min Portefølje

I år har min avkastning startet ganske dårlig, jeg er ned 1,88% i Januar måned, mot Oslo Børs som er ned 0,42- det er mange “grunner” til at det ikke har gått så bra for min del, den ene grunnen er valuta, den andre grunnen er Veidekke og den tredje grunnen er kursfall generelt. Sånn er det fra tid til annen, og jeg er i utgangspunktet veldig fornøyd med min portefølje nå.

Jeg har solgt meg litt ned i Sparebanken Midt Norge, som har gått voldsomt siste tiden, og har vært min største bidragsyter det siste året, i tillegg til Hemfosa Fastligheter. Jeg har også tatt en ny posisjon i Indre Sogn Sparebank, som jeg synes er priset veldig lavt i forhold til vekst og verdsettelse, så får vi se om markedet er enig med meg over tid. Under er estimatene jeg har regnet meg frem til:

Et annet selskap som jeg har sansen for, og som markedet hater om dagen, er Veidekke- jeg klarer ikke helt å forstå at markedet sender et kvalitesselskap som Veidekke ned 40%, når boligprisen i Oslo kun har falt 10%. I tillegg til dette består selve boligbyggingen for 25% av deres totale inntjening, med andre ord, 75%! av resterende inntjening bryr ikke markedet seg om. Jeg synes dette er litt merkelig, men jeg fortsetter å kjøpe meg opp her, og det er nå min største enkeltposisjon ved siden av Hemfosa.

Her kan du lese om mitt kjøp av Veidekke

I går tok jeg også en ny posisjon i Pareto Bank, dette er en ekstremt spennende “Hybrid-bank” som man kan kalle en prosjektbank. Selskapet driver med eiendom, shipping/offshore og Securities & Corporates. Selskapet kom med gode fjerdekvartalstall tidligere i Januar og jeg har endelig tatt mot til meg å kjøpt aksjen.

Jeg kan nevne noen av grunnene til at jeg kjøper aksjen nå, jeg mener en bank med en så god vekst, bør handles høyere enn hva børsen priser de til nå, men det er bare min mening.

– Avkastningen på egenkapitalen(ROE) 15,9%
– Pris/Bok= 1–> på mine 2018 estimater: 0,9
– Loss ratio siden 2013= 0,22%
– EPS 2017= 5,28kr
– Aksjekurs 2018= 38kr
– P/E 17= 38kr/5,28kr= 7,19

 For de som vil ta et dypdykk, se gjerne Q4 presentasjonen her

Jeg satser dog på “time in the market” snarere enn “timing the market” hva det gjelder fond, dette er investeringer som jeg personlig skal ha i 15-30 år frem i tid. Jeg kommer til å fortsette å månedlig spare i aksjefondene som jeg har, egentlig uansett klima i markedet, om det skulle komme en “black Swan” som vi opplevde i 2008, kan det være at jeg holder igjen månedlige kjøp, for så å kjøpe når jeg tror det er “trygt” igjen, men det blir bare spekulasjoner fra min side. Jeg er komfortabel med fondene jeg i dag har, og skulle jeg ha tilført porteføljen noe, måtte det ha vært et hedgefund med mye bredere mandat enn hva et vanlig aksjefond har.

Denne måneden har jeg vært mer aktiv enn vanlig, jeg prøvde meg på et lite “bet” i BWO som har hatt et godt momentum den siste tiden. Her tok jeg feil og kom med ut med et lite tap på 2,5%, samlet risiko for selve posten var 1% av min totale portefølje, så et slikt tap kan jeg leve med. Jeg har også kjøpt, solgt og kjøpt igjen i Sparebanken Midt Norge, Indre Sogn Sparebank og Veidekke, som jeg har vært mer heldig med timiningen og gevinsten.  Jeg har nå økt posisjonen min i Veidekke, og tenker på å fylle på i Pareto Bank, etter at selskapet kom med solide tall. Til tross for et litt “shaky” marked har jeg en lavere cashandel nå enn tidligere, grunnen til dette er at jeg har funnet endel interessante banker som jeg mener er sterkt underpriset.

Jeg er også veldig betinget av boligprisene i Norden nå, men dette lever jeg veldig godt med- selv om alle “eksperter” dømmer markedet nord og ned så tror jeg ikke helt på de. Avisene skaper unødvenig mye støy over noe som egentlig bare er en naturlig korreksjon, boligprisen siden 2016 har steget nesten 30%, at man da korrigerer ned litt er HELT normalt og sundt.

Oljeprisen

Oljeprisen har fått seg en kraftig oppsving å handles nå nær “2 års høy” på 70 USD. Vi ligger å vaker på det høyeste nivået på 2 år, ved snart 70 USD per fat, men  jeg tror det må til noe geopolitisk for at vi skal få en videre retning her. Det rasles det med et eventuelt produksjonstak fra OPEC sin side, noe som sannsynligvis vil bestemme noe av retningen til Oljen fremover. Jeg er spent på hva som vil skje her fremover, samtidig som man må ha i bakhodet at Saudi Arabia skal notere sitt statseide oljeselskap Saudi Aramco i løpet av ganske kort tid. Jeg tviler på de er interessert i å legge den IPO’en på under 50 USD, men dette er tydeligvis ikke lett selv for Opec i disse dager. Dette i kombinasjon med Donald Trump og Kim Jong-un, så kan det bli spennende å se hva som skjer med oljen fremover. Trenden er dog oppover.

Lakseprisen

Ser vi på forwardprisene er vi per i dag svakt ned i forhold til fjordårets priser i Januar måned. I skrivende stund er prisen 55,33 kr mot 71kr på samme tidspunkt i fjor. Forwardkurven indikerer per i dag fortsatt en stabil pris i intervallet 50-55kroner ut 2018, som er en nedgradering av hva vi har sett tidligere i år. Forkostnadene for oppdretterne har i takt med lakseprisen økt, så skulle prisen forbli lenge på 50kr kiloen, så begynner det faktisk og bli slunkne marginer på endel anlegg rundt om i verden, det er verdt å merke seg om du har mye penger i laks. Utfordringer for sektoren er å ikke gå i oljefellen, med en stadig økende kostnad per produserte kilo fisk. Det er noe man ser spesielt i disse tider, da lakseprisen har falt kraftig.

En positiv ting som de fleste glemmer er at mange oppdretterne har inngått faste bindende kontrakter med mange leverandører på høye nivåer, så selv om spot-prisen er lav, så selges det fortsatt mye laks til 65-80 kroner kiloen gjennom kontrakter som er inngått tidligere.

 

Veien videre

Ukene som kommer vil fortsatt være preget av 4-kvartalstall der blant annet flere av børsens tungvektere skal i ilden. Med en stadig større oppjustering av veksten i verden, vil det bli spennende å se hva som skjer fremover. DNB overbeviste markedet i dag med høyere inntjeningsvekst og et utbytte på over 7kr per aksje i 2018. 

Videre følger store tungvektere opp med tall de neste ukene, avgjørende for Indeksen blir Aker BP, Statoil og Norsk Hydro. Hvordan disse leverer vil i stor grad være toneangivende for hvordan børsen vil gå videre.

 

Noe annet som vi som følger markedet tett er obs på i disse dager, er nettopp oppgangen i de lange statsrentene, her har vi sett et voldsomt rally siste tiden og renten begynner faretruende og nærme seg 3%. Hva som er “breaking-point” for når pengestrømmen reverseres, fra aksjer til renter, er jeg usikker på- dog vil jeg anta at om renten kommer noe over 3% så vil mye av den tilførselen av kapital til aksjemarkedet gå over i sikre rentepapirer, da kan vi kanskje skje en litt mer omfattende korreksjon i aksjemarkedet, vi får se. Dette, i tillegg til hva sentralbanker, lønnsvekst, inflasjon og ikke minst kvartalstall viser tror jeg blir toneangivende for børsene fremover.

Når vi er inne på tips, vil jeg varmt anbefale deg å ta en titt på de nyeste artiklene som er publisert her på portalen. Flinke og dyktige skribenter har skrevet om et bredt spekter av emner som bør omhandle alle og enhver:

Hvilke sparebanker du bør kjøpe

Analyse av Veidekke

Jakten på meravkastning i aksjemarkedet

Ting du BØR vite om aksjesparekonto

Hvorfor indeksfond?

Spar deg til en bedre pensjon

Analyse av Scatec Solar

Hvorfor utbytteinvestering?

Hva er multippelekspansjon? 

Hvordan bli en suksessfull aksjetrader!

Aktivt eller forvaltet fond?

Disclaimer: Mine innlegg skal på ingen måte tolkes som kjøps- eller salgs-anbefalinger, men snarere som å gi leseren en innsikt og kunnskap i om sparing og investeringer. Jeg eier aksjer i Sparebanken Midt Norge, Hemfosa, Indre Sogn Sparebank og Pareto Bank.

Hvis du ønsker ytterligere forklaringer på hva et aksjemarked er, eller er interessert i å lære mer, meld deg opp på vårt nyhetsbrev .

Følg gjerne Mipp på Facebook og Twitter.

Vil du se hva jeg gjør med min aksjeportefølje? Følg meg gjerne på Shareville