Årskavalkade 2017: Bitcoin, Oljeprisen og “bolig-kollaps”

Mads JohannesenMånedsrapport Comments

Overskriften er vel i grove trekk en kort oppsummering av hva “finansverden” har fokusert på i år. Legger man også til ordet “bullmarked” og “All-Time-High” tror jeg du oppsummerer det meste av hva som er blitt sagt gjennom året 2017. Jeg vil i dette innlegget skrive litt om mine tanker om 2017 og inn i året 2018.

Romjulen er tid for å reflektere og se litt tilbake på det tilbakelagte året. 2017 har vært et godt år, både i aksjer, obligasjoner og krypto-valuta. Jeg kan si med en gang, at min største anger er at jeg ikke fikk meg til å kjøpe Bitcoin i Januar 2017, da hadde jeg sannsynligvis kunne sittet på første fly til Bahamas nå- men jeg har tydeligvis valgt den “kjedelige veien” aksjer er jo blitt kjedelig nå under denne krypto-maniaen. Kombiner dette med rekordlav VIX-indeks (frykt-indeksen) og ingen “black swans” i sikte (i alle fall skal vi tro ekspertene). Jeg tror dog litt mer på at langsiktighet i markedet lønner seg, jeg liker å tro at om du sitter i aksjemarkedet de neste 10 årene, så er du rikere enn om du sitter i krypto-markedet, men det er altså bare min tankegang, jeg tar helt sikkert feil.

Det er ikke meningen å virke som en krakk-nisse, men jeg kan ikke legge skjul på at jeg synes børsen er veldig dyr om dagen og jeg er redd for at det vil skje noe snart som utløser et å annet som vi føre til at volumet øker. VIX indeksen er på all-time-low, volumet ligger merkelig lavt og vil har flere dager med tilnærmet null svinginger i markedet, alle på rekordhøye nivåer.

På den andre siden er det god økonomisk vekst, PMI`er, ISM´er og en hel del andre nøkkeltall fortsetter å komme inn på imponerende nivåer og jeg tror enhver makroøkonom i verdens banker klør seg litt i hodet da verden ser ut til å ikke ha noen form for bekymring for noe. I tillegg til dette er det synkende arbeidsledighet i de fleste land av betydning, lave renter og et fortsatt sentralbankstyrt aksjemarked, noe som taler for at markedet vil forbli relativt dyrt priset, så lenge det ikke er noe reelt alternativ til aksjer.

 

Min portefølje

Mitt år i markedet har vært et variert år. Fra å oppleve en litt treg start, der jeg lenge var bak indeks, har jeg det siste halve året vært heldig og opplevd en solid avkastning på mine investeringer. Jeg er ved årets slutt opp ca 20% på min portefølje, mens Oslo Børs er opp ca 16,6%. Jeg slår altså indeks med 3,5% og tror også jeg har slått de fleste aktive forvaltere på Oslo Børs, det er jo litt morsomt for egen del. Jeg tror på kombinasjonen av endel flaks, en grad av dyktighet og tålmodighet- det har i alle fall vist seg at man må tørre å kjøpe litt aksjer når ingen andre tør, da ender man stort sett opp i pluss over tid. Vær din egen analytiker, regn på selskaper som du synes er spennende, og vær tro mot deg selv- det er vel det eneste kvalifiserte jeg kan si om den saken.

 

Utvikling siste måned:

Jeg er personlig 12% i cash per dags dato, det er kort og godt fordi jeg synes det er vanskelig å finne selskaper som er fornuftig priset, jeg har dog den seneste tiden kjøpt en post i Veidekke, som jeg anser som en rimelig investering nå og på litt sikt, men markedet hater akkurat nå aksjen. Jeg har skrevet litt om hvorfor jeg har gått inn i Veidekke her. 

Ellers er det Hemfosa-aksjen som har gått desidert best for mitt vedkommende i år. 30% kursstigning pluss 6% i dividende har gjort sitt til at min avkastning har blitt hyggelig, det er fortsatt god fart i eiendomsmarkedet, selv om media vil ha det annerledes.


2018 året der…?

Jeg skal ikke ta på meg spåhatten her, da det er alt for mange eksempler på de som gjør det og de tar med 99% sannsynlighet feil. Jeg kan dog ramse opp litt fakta som gir deg som investor en liten anelse om temperaturen i markedet per årsslutt 2017:

 • Globale nøkkeltall er gode, og holdes på høye nivåer
 • Verdensøkonomiens veksttakt er justert opp
 • Arbeidsledigheten er lavere enn på mange mange år
 • Inflasjonen er fortsatt lav
 • Skattereformen i Usa er vedtatt, som alt annet likt-er positivt for aksjemarkedet
 • Rentene er fortsatt lave, og enda er det ingen avkastning å hente i rentemarkedet
 • Råvareprisene er på vei oppover- dette er positivt for AS Norge samt flere andre land
 • Den globale forbruker-gjelden er høyere enn noen gang
 • Venezuela er på randen av konkurs
 • VIX-indeksen er nær “All-time-low”
 • “Alle” eksperter spår videre oppgang

De fire siste punktene er ting jeg mener en bør være bevisst på i 2018, dette er potensielt ganske store risikoer, og kan være et varsel på ar noe mer dramatisk kan skje, som nevnt tidligere spår jeg ingenting, men jeg konstaterer fakta- det går stort sett bra i verden i dag, men plutselig kan dette reverseres.

Litt romjuls-lesning

Om du kjeder deg, har litt tid til overs, lei av familien eller lignende, har jeg samlet et knippe artikler som du kan bruke tiden din på om dette skulle være ønskelig:


Til slutt vil jeg også anbefale en artikkel fra Bloomberg, der forfatteren snakker om hvorfor “The Top 1%” fortsetter å bli rikere og rikere, relativt til resten av befolkningen, jeg kan ikke si annet enn at man kan i alle fall lære av de rike, så kan det være at det drypper litt på mening-mann også. 

 

Vil også benytte anledningen til å ønske alle våre lesere, skribenter og andre en riktig god jul og et godt nyttår!

 

Disclaimer: Mine innlegg skal på ingen måte tolkes som kjøps- eller salgs-anbefalinger, men snarere som å gi leseren en innsikt og kunnskap i om sparing og investeringer.

Hvis du ønsker ytterligere forklaringer på hva et aksjemarked er, eller er interessert i å lære mer, meld deg opp på vårt nyhetsbrev .

Følg gjerne Mipp på Facebook og Twitte

Vil du se hva jeg gjør med min aksjeportefølje? Følg meg gjerne på Shareville