Bekreftelsestendens (confirmation bias)

PengebloggAksjer, Børs, Investeringer, Uncategorized Comments

Bekreftelsestendens («confirmation bias» på engelsk) er den tendensen vi mennesker har til å legge merke til og søke opp informasjon som bekrefter det vi tror er virkeligheten eller sannheten. Denne tendensen gjør at vi overser informasjon som ikke støtter vårt eksisterende syn på saken. I dette innlegget skal vi se på hvordan jeg selv nylig ble offer for denne tendensen.

Kryptovalutaer er noe jeg lenge har hørt snakk om, men som jeg ikke har forstått noe av. Jeg har derfor unngått å investere i dem, fordi jeg alltid har Warren Buffetts regel om at man ikke skal investere i noe man ikke forstår i bakhodet. I forrige uke leste jeg imidlertid en artikkel i Dine Penger om kryptovalutaer. Denne artikkelen gjorde at jeg i grove trekk forsto hva dette egentlig handler om, og etter litt modning bestemte jeg meg for at jeg skulle investere en liten andel av porteføljen min i noen kryptovalutaer. Umiddelbart etter at jeg hadde bestemt meg, begynte jeg helt ubevisst å søke etter bekreftelse på at dette var en riktig beslutning.

  • På Internett finnes det mange av artikler om kryptovalutaer. Noen av dem tar for seg mulighetene, mens andre tar for seg svakhetene. Jeg valgte stort sett å lese dem som tok for seg mulighetene.
  • Selv når jeg leste kritiske artikler, surret mitt nye virkelighetsbilde om at dette er noe positivt i bakhodet, slik at alle de mulige svakhetene ikke klarte å trenge inn i hodet mitt.
  • Jeg har et par kollegaer som har investert i kryptovalutaer tidligere, men har også noen som syns det er helt galskap å investere i noe med så høy risiko. Jeg valgte kun å snakke med dem som hadde investert selv om mine investeringsplaner.
  • På Youtube fant jeg noen videoer om kryptovalutaer. Jeg valgte kun å se dem med positiv vinkling.
  • Da jeg fortalte om mine nye planer på Twitter, fikk jeg kommentarer i begge retninger. Jeg tok kun de kommentarene som oppmuntret meg til å investere som saklige, og avfeide de andre.

Jeg har satt det skikkelig på spissen her, men bekreftelsestendens ligger i oss mennesker, og det er nærmest umulig å bli kvitt den. Og som med alle andre menneskelige tendenser og svakheter er den lettere å se hos andre enn hos seg selv. I de fleste hverdagslige situasjoner spiller det ikke så stor rolle om vi blir rammet av denne tendensen, og i noen tilfeller kan den sikkert også være en fordel (etter at man har giftet seg kan det for eksempel sikkert være greit at man får bekreftet at man har valgt riktig). Men når vi skal ta investeringsbeslutninger kan denne tendensen være et stort problem. Den hindrer oss i å opptre rasjonelt og fører til at vi ikke oppnår den avkastningen vi kunne ha oppnådd.

Så hvordan gikk det så med mine planer om å investere i kryptovalutaer? Jeg tror fortsatt jeg kommer til å gjøre det, men etter at jeg ble oppmerksom på at jeg var blitt offer for bekreftelsestendensen, har jeg lest mange kritiske artikler, og har derfor bestemt at jeg kun kommer til å investere en meget beskjeden sum i dem.

Vil du vite mer om blant annet investeringer i aksjemarkedet, økonomisk uavhengighet, markedspsykologi, tidsstyring og selvutvikling? Følg forfatteren på hans egen blogg Pengeblogg.