Månedsrapport Oktober; Black (record) Monday!

Mads JohannesenMånedsrapport Comments

Markedet er ekstremt bullish om dagen, til tross for politisk utsabilitet, kriger og annen uro toger markedet til stadig nye høyder. Oslo Børs passerte Fredag 27 Oktober den magiske 800-poengs-grensen for første gang i historien. Markedet er rett og slett ustoppelig, kan dette fortsette, og vil vi få et såkalt “julerally?”

Historisk er den tiden vi nå går inn i en god periode for verdens børser, men slik oppgang som vi har opplevd i det siste året tror jeg slike forskjeller blir mer å mer visket ut-børsen stiger jo stort sett hver dag, uansett hva som skjer. Vi får bare nyte det så lenge det varer. Børsen bare fortsetter å gå videre, Nasdaq opp 22% i år, OSEBX opp 15%, den Danske fondsbørs er opp i området 15%, jeg kunne bare fortsatt. Jeg må innrømme at jeg synes prisingen på verdens børser begynner å nærme seg hinsides nivåer.

Du kjøper altså nå S&P 500 indeksen på nesten 25 ganger inntjeningen, med andre ord snakker vi her om en prising likt et nyoppstartet IT selskap i vekst- blant verdens største selskaper, det får i alle fall meg til å rynke litt på nesa og holde litt igjen. Jeg er spent på hva som skjer den dagen rentene begynner å komme opp på høyere nivå enn i dag, kommer dette til å kvele økonomien, eller vil det virke som en lettelse og en bekreftelse på at “ting går bra”?. På den positive siden, så blir den Norske Stat (som er meg og deg) stadig rikere på sine aksjeinvesteringer.

Litt om markedet generelt
Oktober er synonymt med 3 kvartalstall for diverse børsnoterte selskaper rundt om i verden. Så langt har tungvektere som Statoil, DNB, Hydro, Yara og Storebrand lagt frem tall. Felles for disse er at finanskonsernene, her representert med DNB og Storebrand, leverer virkelig varene og knuser analytikernes forventinger. Råvaresektoren derimot, svikter litt på inntjeningen og viser at det fortsatt ikke er kommet seg helt etter krisen innen råvarebransjen.

Jeg har tatt meg den frihet å legge inn resultatene på aksjene av noe betydning på Osebx, som foreløpig har kommet med tall:

Som vi ser av oversikten min så overbeviser finans i 3 kvartal, mens det ser tyngre ut i råvaresektoren, med unnatak av Hydro. Jeg tror man heller skal være interessert i marginene i råvaresektoren, økes denne over tid vil inntjeningen komme opp.

 

Min Portefølje

 

 

De første 7 månedene var gode for min egen del, jeg lå godt forran børsen og regnet med å fortsette den gode trenden utover året, det ville jo selvsagt ikke markedet. Mye av grunnen til min nedgang i avkastning siste måneder er kort og godt at jeg er så uheldig å være valuta-eksponert mot USD gjennom mine fond, dette har bidratt til en svak utvikling og en vesentlig faktor til at jeg har sakket ut i forhold til børsen siste par måneder.

Jeg satser dog på “time in the market” snarere enn “timing the market” hva det gjelder fond, dette er investeringer som jeg personlig skal ha i 15-30 år frem i tid. Jeg kommer til å fortsette å månedlig spare i aksjefondene som jeg har, egentlig uansett klima i markedet, om det skulle komme en “black Swan” som vi opplevde i 2008, kan det være at jeg holder igjen månedlige kjøp, for så å kjøpe når jeg tror det er “trygt” igjen, men det blir bare spekulasjoner fra min side. Jeg er komfortabel med fondene jeg i dag har, og skulle jeg ha tilført porteføljen noe, måtte det ha vært et hedgefund med mye bredere mandat enn hva et vanlig aksjefond har.

Denne måneden har jeg vært mer aktiv enn vanlig, jeg prøvde meg på et lite “bet” i Borregaard som falt uforholdsvis mye for sin rapport. Her tok jeg feil og kom med ut med et tap på 9%, samlet risiko for selve posten var 1% av min totale portefølje, så et slikt tap kan jeg leve med. Jeg har også kjøpt, solgt og kjøpt igjen i både Storebrand og Sparebanken Midt Norge, som jeg har vært mer heldig med timiningen og gevinsten.  Jeg har nå økt posisjonen min i Sparebanken Midt Norge, og tenker på å fylle på i Storebrand, etter at begge selskapene kom med solide tall. Til tross for dette har jeg økt kontantbeholdningen min til omlag 10%, litt grunnet fleksibiliteten dette gir, om det skulle dukke opp interessante muligheter.

 

Finansielle data for Sparebanken Midt Norge og Storebrand:

Sparebanken Midt Norge:
Resultat før skatt: 1568 mill. kr mot 1430 mill. per tredje kvartal 2016
Resultat etter skatt:
1250 mill. kr (1185 mill.)
Egenkapitalavkastning:
10,8% (11,0%)- dette grunnet kapitalkrav, matematisk vil da ROE gå ned jo mer kapital du må bygge, allikevel solid
Vekst i utlån:
9,4% (6,6%)- Mer vekst i utlån betyr mer vekst i business og er det som slår hardest inn på bunnlinjen (positivt) for banker
Vekst i innskudd:
10,3% (4,2%)
Tap på utlån:
263 mill. kr (417 mill.)- Essensielt, tapene er lavere enn tidligere, som tyder på at spesielt oljeservicemarkedet er i bedring.

Ren kjernekapitaldekning: 14,7% (14,3%) henger sammen med decrease i ROE

Resultat per egenkapitalbevis: 6,06 kr (5,70 kr), jeg tror at MING tjener 1,8 kr (forsiktig estimat) i Q4, da vil EPS for 2017 ende på 7,86 og på dagens prising vil dette indikere en p/e på 10,4, som ikke er galt tatt i betraktning årlig vekst i business.

Storebrand:

Selskapet tjener etter skatt 695 millioner kroner i 3. kvartal 2017, mot 438 millioner kroner i samme periode i fjor. En solid vekst med andre ord.

Resultat per aksje ble 1,55 kroner, mot 0,98 kroner i Q3 2016. Konsensus var 0,96 kroner.

Storebrand har altså i år tjent 4,91 kr per aksje (EPS) hittil i år. Legger man en forsiktig vekst til grunn tror jeg de kommer til å tjene 1,55kr neste kvartal, noe som gjør at vi havner på 6,46kr per aksje.

I skrivende stund handles da aksjen på p/e 10,8, med en børs som har P/E 19 så er det relativt rimelig vil jeg si, gitt veksten de også viser.

Ellers er det god vekst i de fleste avdelinger og kjøpet av Skagen er spennende, solvensgraden vil her falle, da de legger 1,6MRD kr på bordet for selskapet, men på sikt vil dette generere inntjening.


Oljeprisen

Oljeprisen har fått seg en kraftig oppsving å er nå “bare” ned 52% fra toppen tilbake i 2013. Vi ligger å vaker på det høyeste nivået på 2 år, ved snart 60 USD per fat, men  jeg tror det må til noe geopolitisk for at vi skal få en videre retning her. Det rasles det med et eventuelt produksjonstak fra OPEC sin side, noe som sannsynligvis vil bestemme noe av retningen til Oljen fremover. Jeg er spent på hva som vil skje her fremover, samtidig som man må ha i bakhodet at Saudi Arabia skal notere sitt statseide oljeselskap Saudi Aramco i løpet av ganske kort tid. Jeg tviler på de er interessert i å legge den IPO’en på under 50 USD, men dette er tydeligvis ikke lett selv for Opec i disse dager. Dette i kombinasjon med Donald Trump og Kim Jong-un, så kan det bli spennende å se hva som skjer med oljen fremover. Trenden er dog svakt oppover.

Lakseprisen

Ser vi på forwardprisene er vi per i dag svakt ned i forhold til fjordårets priser i Oktober måned.I skrivende stund er prisen 53,02 kr mot 64kr på samme tidspunkt i fjor. Forwardkurven indikerer per i dag fortsatt en stabil pris i intervallet 55-60kroner ut 2017, som er en nedgradering av hva vi har sett tidligere i år. Forkostnadene for oppdretterne har i takt med lakseprisen økt, så skulle prisen forbli lenge på 50kr kiloen, så begynner det faktisk og bli slunkne marginer på endel anlegg rundt om i verden, det er verdt å merke seg om du har mye penger i laks. Utfordringer for sektoren er å ikke gå i oljefellen, med en stadig økende kostnad per produserte kilo fisk. Det er noe man ser spesielt i disse tider, da lakseprisen har falt kraftig.

En positiv ting som de fleste glemmer er at mange oppdretterne har inngått faste bindende kontrakter med mange leverandører på høye nivåer, så selv om spot-prisen er lav, så selges det fortsatt mye laks til 65-80 kroner kiloen gjennom kontrakter som er inngått tidligere.

 

Veien videre

Ukene som kommer vil fortsatt være preget av 3-kvartalstall der blant annet Marine Harvest skal i ilden. Med en stadig større skepsis til lakseprisen og ikke minst om næringen vil oppleve den varslede veksten, skal det bli spennede å se hva verdens største lakseselskap leverer denne uken.

Vi går også inn i årets nest siste måned, og da kan man ikke unngå å snakke om det velkjente “julerallyet”, spørs du meg, med en børs som er opp over 15% i år, og alle andre toneangivende indekser opp mer, så er jeg usikker på om vi vil få denne effekten videre, men det får man bare se. Her tror jeg de selskapene som har sunket mye i år, typisk PGS, Polarcus, Seadrill og Norske Skog kan finne på å hoppe mange hundre russiske prosenter. Dette blir spennende.

Jeg vil også anbefale to podcaster som du som leser kan fylle din tid med. Disse podcastene tar for seg et mye bredere spekter enn hva de klassiske norske finanspodcastene gjør. Her vil du kunne høre om Hedgefund, High-frequency-trading, shorting og valutamarkedet. Noe som er alt for lite snakket om i forhold til hvor stort og viktig dette er i de moderne finansmarkedene.

Tid er penger- Peter Warren

Adventures in Finance

Når vi er inne på tips, vil jeg varmt anbefale deg å ta en titt på de nyeste artiklene som er publisert her på portalen. Flinke og dyktige skribenter har skrevet om et bredt spekter av emner som bør omhandle alle og enhver:

Jakten på meravkastning i aksjemarkedet

Prisingen av norske sparebanker

Ting du BØR vite om aksjesparekonto

Hvorfor indeksfond?

Spar deg til en bedre pensjon

Analyse av Scatec Solar

Hvorfor utbytteinvestering?

Hva er multippelekspansjon? 

Hvordan bli en suksessfull aksjetrader!

Aktivt eller forvaltet fond?

Disclaimer: Mine innlegg skal på ingen måte tolkes som kjøps- eller salgs-anbefalinger, men snarere som å gi leseren en innsikt og kunnskap i om sparing og investeringer. Jeg eier aksjer i Sparebanken Midt Norge, Hemfosa og Storebrand

Hvis du ønsker ytterligere forklaringer på hva et aksjemarked er, eller er interessert i å lære mer, meld deg opp på vårt nyhetsbrev .

Følg gjerne Mipp på Facebook og Twitter.

Vil du se hva jeg gjør med min aksjeportefølje? Følg meg gjerne på Shareville