Hvordan DU som investor kan spare deg til en bedre pensjon

Mads JohannesenPrivatøkonomi Comments

Først og fremst vil jeg presisere i starten av dette innlegget at jeg ikke er en forbrukerøkonom som lever av å gi råd på hvordan man kan få litt mer penger til overs i hverdagen. Det jeg kan litt om derimot, er sparing-og i likhet med DEG som leser så er alle investeringer i fond, aksjer, eiendom, obligasjoner og renter en form for sparing.

Vi skal alle bli pensjonister en gang i fremtiden, noen vil være nærmere den alderen enn hva jeg er, men det er vel så viktig at man først som sist blir oppmerksom på at små endringer i din privatøkonomi-sfære, kan føre til at du slipper å vri å vende på krona når man skal innta pensjonstilværelsen, enten om 10,15,20 eller 50 år.

Hva skal du i så fall gjøre for å kunne leve en behagelig pensjonstilværelse?
Under har jeg etter beste evne prøvd å samle åtte tips til deg for at du skal kunne nyte godt av noen ekstra pensjonskroner når den tiden kommer.

 1. Ikke len deg på at arbeidsgiver sparer for deg- Spar også selv!
  Begynn så tidlig som du kan å spare i aksjer, da kan du heller starte med små beløp. Gjør deg selv en tjeneste å sett av for eksempel 300kr hver måned som kjøp i et fond, tidens løp og renters rente vil da gjøre at disse 3600kr (årlig) vil bli MYE mer, se også for deg å fortsette med disse 300kr år etter år, med renters rente effekten-det blir penger av slikt!
 2. Betal ned gjeld til normal tid
  Dessverre er det slik at gjennom årenes løp og kjøp av leilighet, bil og studier ferdig studert, vil du akkumulere endel gjeld. Gjeld er ingen dum ting, om man har gode betingelser og betalingsevne til å betjene det, men det er nettopp det siste punktet som er essensielt. Jo mer du betaler ned på din gjeld, jo “rikere” blir du- betaler du ned gjelden på boligen din, vil all verdi av bolig tilsvare din egenkapital- og vil kunne gi deg som pensjonist en veldig mye mer romslig økonomi til å gjøre det DU synes er gøy.
 3. Spar i aksjer, og trapp heller litt ned på andelen etterhvert som du blir eldre.
  Jeg har tidligere skrevet en analyse om Storebrand, der jeg går litt grundigere til verks angående forskjellen mellom gammel og ny pensjonsordning, så hvis du er nysgjerrig er det bare å trykke på linken.Ved den nye innskuddsbaserte ordningen er det DU som har ansvar for din egen pensjonssparing hos arbeidsgiveren din. Et godt tips her er da å ØKE aksjeandelen din. 1 prosent mer avkastning gjennom et langt arbeidsliv kan gi betydelige verdier når pensjonsdagen skulle komme.
 4. Jobb så lenge du kan
  De fleste vil på et eller annet tidspunkt i livet tre inn i arbeidslivet. Matematikken er her igjen sentral, som i alt annet. Jo flere år du står i arbeid, jo høyere vil din pensjonsutbetaling være. Jobber du i det offentlige bør man derfor jobbe til man er 67 år, med mindre man har AFP, der man kan gå av ved fylte 62. I det private næringsliv er det ingen begrensning på hvor lenge du kan jobbe(bortsett fra noen yrker), dog kan det være lurt å stå i alle fall til 67, for en sikker pensjon.
 5. Gå “all-in” i arbeidsmarkedet
  Veldig mange får et kaldt gufs nedover ryggen når man snakker om “all-in” og aksjemarkedet. I arbeidslivet anbefaler jeg deg dog sterkt til å jobbe i en 100% stilling så lenge du kan. Deltids-arbeid gjennom store deler av sin arbeidskarriere vil svi kraftig på pensjonskassen din og vil gjøre at du som pensjonist vil ha dårligere kjøpekraft enn om du har jobbet fullt. Selvsagt er ikke dette mulig for alle grunnet sykdom, perioder med andre utenforstående hendelser, men så godt det lar seg gjøre så bør man jobbe tilnærmet fullt.
 6. Hvis du har AFP-gjør deg kjent med verdien av det
  Avtalefestet pensjon (AFP) er en pensjonsordning som gir deg som arbeider mulighet til å gå av med pensjon ved fylte 62 år, altså 5 år før “normert tid”. Dette kommer dog med noen regler og restriksjoner, gjør deg derfor kjent med disse hvis du vurderer en slik løsning. Dette er uansett noe du bør sette deg inn i selv om du vil jobbe lengre enn nevnte 62 år.
 7. Har du hatt flere arbeidsgivere?
  Gjennom et yrkesaktivt liv, vil de fleste av oss tilhøre den delen som har opptil flere arbeidsgivere. Dette kan “klusse” til pensjonsordningene dine. Hvert enkelt firma kan ha forskjellige leverandører av pensjons-produkter og dette er det viktig å være obs på. Prøv etter beste evne å samle alle dine oppsparte midler hos en og samme leverandør, dette vil spare deg for rot, uoversiktlighet og ikke minst-kostnader.
 8. Dette visste du kanskje ikke?
  Jeg skal være ærlig med deg, jeg heller visste ikke at det er krav om 30 års sammenhengende deltakelse i arbeidslivet for å få rett til full pensjon. Dette er nok et eksempel på at man nyter godt av å sette seg inn i de ulike pensjonsreglementene som flere tilbydere har god informasjon om.

 

Jeg kunne sikkert tatt med mye mer her, men ved disse åtte rådene vil man klare seg meget godt og kunne leve et lykkelig liv etter endt arbeidskarriere.

 

Disclaimer: Mine innlegg skal på ingen måte tolkes som kjøps- eller salgs-anbefalinger, men snarere som å gi leseren en innsikt og kunnskap i om sparing og investeringer. 
Hvis du ønsker ytterligere forklaringer på hva et aksjemarked er, eller er interessert i å lære mer, meld deg opp på vårt nyhetsbrev .

Følg gjerne Mipp på Facebook og Twitter.

Vil du se hva jeg gjør med min aksjeportefølje? Følg meg gjerne på Shareville