Månedsrapport Juni- søvnige sommermarkeder eller er det ugler i mosen?

Mads JohannesenMånedsrapport Comments

Vi legger bak oss nok en måned med geopolitiske problemer som i varierende grad har preget aksjemarkedet. Etter Opec møtet har alle som håpet på et ordentlig olje-rally satt kaffen i vrangstrupen, mens man i UK sliter både politisk med en vaklende regjering og stadige terrorangrep. Hvordan vil verden for oss som er fokusert på børs være inn i parasoll-sesongen? 

 

Porteføljen min fortsetter å øke til Oslo Børs dog dessverre med å falle mindre, noe man ikke blir rik av over tid. Jeg er i skrivende stund opp 9% hittil i år, mot hovedindeksen som, etter et kraftig fall i Juli måned knapt er opp 0,24%. Polarcus er det selskapet som har gitt meg mest problemer denne måneden, med en nedgang på 30%, noe som er helt krise i og for seg, takk gud for at det er en liten posisjon av min portefølje! I min forrige månedsrapport skrev jeg at Mai måned var en “pro” råvaremåned, og man skulle gjerne hatt mer syklisk eksponering når klimaet heller dithen, dette ville man derimot få svi for denne måneden, der samtlige råvarer har falt kraftig, godt ledet av oljeprisen. Oljen ser tung ut om dagen og jeg vil nødig predikere hva som er i ferd med å skje i dette markedet, man kan i alle fall konstatere at sektoren opplever utfordrende markeder. Jeg er allikevel fornøyd med selskapene jeg har i porteføljen, og det er gledelig og se at Hemfosa endelig har startet sin reprising og har gått nye 6,8 % denne måneden. Jeg har også skrevet litt mer detaljert om selskapet her.

 

Litt om markedet generelt

Bilderesultat for Norsk Økonomi

Etter noen måneder i “ingenmannsland” både på nyhets-fronten og markedsmessig, er vi endelig inne i den spennende resultatssesongen igjen. De Amerikanske storbankene er rett rundt hjørnet med å presentere sine Q2-tall i starten av Juli. Her hjemme starter ballet med DNB som presenterer sin halvårsrapport 12.07.2017, og etter dette kommer de store spillerne tett.  Konsensusforventningene er vel muligens relativt akseptable i de fleste bransjer og jeg tror, med unntak av Oljesektoren, at selskapene både internasjonalt og på Oslo Børs vil levere greie tall, med noe hederlige unntak.

Jeg tror fortsatt at det er “stock picking” som gjelder, spesielt på de Nordiske børsene. Skal jeg tørre å bevege meg ut på et råd ville jeg vektet meg opp i finansaksjer og begynt å kikket på endel av lakseselskapene som har falt med 25% siden nyttår. Her kan det være avkastning å hente om man er flink med timingen, til tross for en liten pris-dipp i forwardprisene nå siste måneden. Dette er dog sesong-messige variasjoner, da varmere vann skaper problemer i mærdene.

Ellers kom SSB med nye økonomiske analyser for 2017 og fremover. Det mest spennende for menigmann her er nok at byrået ser for seg lave renter til og med ut 2020. OECD tror norsk økonomi vil styrke seg ytterligere. I en ny rapport anslår organisasjonen en vekst i Fastlands-BNP på 1,7 prosent i år, som skal stige ytterligere til 2,1 prosent neste år, dette er gode nyheter og vil sannsynligvis bidra til et brukbart børsklima fremover også.

Oljeprisen

Som vi ser av chartet er Oljen meget tung om dagen, og det ser ikke ut til at OPEC kuttet vil hjelpe nevneverdig på prisen fremover heller. Det må nok enda hardere skyts til for å kunne svinge pris-pendelen i en mer oppadgående kurve fremover, om OPEC mener alvor med sin langsiktige strategi. Jeg har mine tvil i lys av Shale-Oil produksjonen som virker å være ekstremt tilpasningsdyktig med en stadig lavere break-even kostnad. Allikevel skal man skille mellom kortsiktige svigninger og langsiktige trender i oljemarkedet. Innenfor en spenn på 10USD er det stort sett finansielle derivater som styrer oljeprisen, men ser man på lengre sikt (+6mdn) har det fysiske markedet alt å si. Faktumet er at oljelagrene faller, noe som i utgangspunktet skal være positivt for prisen, men dette vil eventuelt ta tid og jeg har dessverre ikke svaret på det.

Lakseprisen

Ser vi på forwardprisene er vi per i dag svakt ned i forhold til fjordårets priser i Juni måned. Allikevel ligger prisen altså på 68 kroner som må sies å være en veldig god pris for oppdretterne. Forwardkurven indikerer per i dag en stabil pris i intervallet 65-70 kroner ut 2017, noe som er nok til at de fleste lakseselskapene tjener gode penger i dag og fremover. Utfordringer for sektoren er å ikke gå i oljefellen, med en stadig økende kostnad per produserte kilo fisk. Dette tror jeg markedet følger med argus-øyne når selskapene skal “i ilden” i Juli og August måned.

 

 

 

Veien videre

Fellesferien nærmer seg med stormskritt og vi går inn i en ellers ganske rolig periode i vårt dagligliv. På børsen derimot vil de fleste selskaper av betydning snart presentere sine Q2 tall og jeg tror vi da vil får endel svar på hvordan selskapene vil klare seg fremover. For min del er jeg spent på finansselskapene som sannsynligvis i alle fall i USA vil nyte godt av FED sitt haukete (positive) syn på økonomien og dertil ser for seg rentehevninger fremover. i Følge Taylors-rule skulle faktisk den Amerikanske styringsrenten vært på hele 4%, men den er altså i skrivende stund på 1,25, se mer her.  

Ellers blir det spennende å se om Oljeselskapene har klart å få ned kostnadene sine for å møte en stadig lavere oljepris. Det er med andre ord masse å fylle late feriedager med for oss som er interessert i børs og finans i disse månedene som kommer.


Har du behov for lesestoff i ferien legger jeg ved noen interessante tips her:

Analyse av Hemfosa
20 Aksjebøker du bør lese i ferien?
Analyse av Ocean Yield
– Prognoser om Norsk Økonomi

Disclaimer: Mine innlegg skal på ingen måte tolkes som kjøps- eller salgs-anbefalinger, men snarere som å gi leseren en innsikt og kunnskap i om sparing og investeringer. Jeg eier aksjer i Sparebanken Midt Norge, Hemfosa, Storebrand og Polarcus.

Hvis du ønsker ytterligere forklaringer på hva et aksjemarked er, eller er interessert i å lære mer, meld deg opp på aksjeskolens nyhetsbrev .

Følg gjerne Mipp på Facebook og Twitter.

Vil du se hva jeg gjør med min aksjeportefølje? Følg meg gjerne på Shareville