Hvordan ta bedre beslutninger

Per EdvardsenAksjer Comments

Tenk at du skal ut å fly, opereres eller ha bilen din på service. I alle disse tingene legger du livet ditt eller bilens ve og vel i hånden på spesialister, spesialister som er trent og utdannet i det oppgaven de skal igjennom. Vil du at disse spesialistene skal basere oppgavene på kun sin egen erfaring og teft, eller ønsker du at de skal dra nytte av tusenvis av erfaringer av andre som har utført nøyaktig samme oppgave i tillegg til sine egne? Naturligvis vil de fleste det siste. Hvordan kan vi være sikre på at spesialistene faktisk får med seg alle disse viktige erfaringene? Jo ved hjelp av sjekklister. Det høres kjedelig ut, men i alle mer eller mindre komplekse operasjoner er det høyst nødvendig med sjekklister for å være sikker på at de som skal utføre oppgaven gjør det på den beste måten og ikke glemmer noe vesentlig. Dette gjelder om man skal betale ut lønn i en bedrift, eller gjøre en månedsavslutning i en regnskapsavdeling, fly, utføre periodeservice på anleggsmaskiner eller hoppe i fallskjerm. Noen sjekklister har man lært og drillet i hodet, mens andre er på en PC eller ett papir man fyller ut. Tenk om du for eksempel skal gjøre en månedsavslutning i en middel stor norsk bedrift og du dropper sjekklisten, du tar det som du mener er best og husker. Muligheten er store du glemmer noen og leverer ett månedsresultat som er feil eller regnskapet går ikke opp.

Dette er noe du kan og bør ta med deg inn i dine egne beslutninger, også i trading og investering. I trading har jeg tidligere snakket om hvordan man kan utvikle strategier og planer, poenget er at når du har utarbeidet en strategi så trenger du disiplinen til å følge den, og dette kan også sjekklister hjelpe deg med. Sjekklister hjelper deg også med å ikke ta forhastede beslutninger, forhindrer at du handler på feil grunnlag eller glemmer viktige hendelser. Sjekklister hjelper deg rett og slett til å ta riktige beslutninger.

Når du har brukt listen mange nok ganger sitter den så pass i ryggmargen at ting skjer mer automatisk, men før det anbefaler jeg deg til å skrive den ned og krysse av fysisk hver gang du skal kjøpe eller selge en aksje eller instrument. Hva du skal ha på listen er helt avhengig av hvordan system du bruker, om du trader eller investerer osv, men la oss ta ett eksempel for trading i dagschart:

  1. Gir instrumentet kjøp/salgsignal ut fra nedtegnet strategi? (denne kan du gjøre mer spesifikk)
  2. Er det en sannsynlighet at chartet endrer seg fra du har kjøpt/solgt til slutten av dagen?
  3. Er posisjonsstørrelse ved kjøp tilpasset ønsker risiko/reward?
  4. Er det noen store hendelser i selskapet de nærmeste dagene som øker risikoen, for eks. rapportering?

Fire enkle spørsmål du kan stille før du handler og du kan til og med nedtegne hva du skal gjøre om du svarer ja eller nei på de forskjellige. Du kan garantert fylle inn flere spørsmål alt etter som, men dette var bare ett enkelt eksempel. Jeg bruker dette hele tiden og har brukt det så pass mye at det sitter i ryggmargen. Det har faktisk forhindret at jeg har tatt forhastede og feile beslutninger.