Du er din egen verste fiende

Per EdvardsenUncategorized Comments

for å ta det enkle først, for at du i det hele tatt skal være profitabel som trader og investor, må du ha en strategi, plan, metode eller “edge” som gjør at du faktisk tjener penger. Så det vanskelige, du må følge denne nevnte planen. Sist innlegg ga jeg en relativ enkle oppskrift på hvordan man kan swingtrade Statoil. Å finne slike strategier er ikke nødvendigvis så vanskelig og komplisert, det som er vanskelig er å utføre dem. For tenk deg følgende, du har tatt nevnte strategi, modifisert den, brukt timer på å gjøre den enda bedre og funnet ut at denne, ja denne skal jeg følge. Så åpner børsen og du sitter der med en bunke cash som du har tenkt å bruke på tradingen av nevnte oppsett og så, strategien gir deg et klart og tyderlig kjøpssignal. Du er en handlingens mann, du kjøper. Kanskje Statoil faller litt, men ikke mer enn det strategien tilsier skal være normal standard variasjon og utløser ikke noe alarmbjeller og salgsignal.

Men så… Du kjeder deg litt, går inn på Twitter, Hegnar forum, DN eller lignende. Du tenker “Det er ikke noe galt å holde seg oppdater” nei det er ikke det, men det er forskjell på å lese nyheter og å la støy krype inn i tankegangen din og påvirke deg til å gjøre noe du absolutt ikke bør gjøre. Tenk deg at du leser en analyse fra Nordea om at oljeprisen skal ned, kanskje du leser at en eller annen høyt profilert trader er short Statoil, en “oljeekspert” sier at Opec aldri blir enig om noen ting som helst, Hegnarforum sier at noe fælt er i gjære hos Statoil, eller hva som helst. Det uunngåelig er i ferd med å skje, tvilen kryper inn, er det egentlig så lurt å være long Statoil nå? Kanskje man bær være litt forsiktig, fordi ingen liker jo egentlig Statoil om dagen. Til slutt holder du ikke ut tvilen lenger og du selger, phew, føltes mye bedre. Bedre å være litt forsiktig her, ikke sant?  Men hva skjer så? Jo det som du allerede har beregnet skal skje, faktisk med relativt god sikkerhet, Statoilaksjen stiger. Og for å kaste litt bensin på bålet, leser du på Twitter om en eller annen trader som poster sin profit og loss med 100% på 2 måneder. En ny følelse kryper opp gjennom kroppen, en blanding av misunnelse og irritasjon og du tenker “faen heller, her er det bare å komme seg inn igjen. Statoil har gått kanskje nå 3- 4% men den kan gå langt”, og om du “gønner” på litt ekstra så tar du igjen det tapte. Hva skjer så? jo naturligvis faller Statoil, tilbake til det som hadde vært stop-loss på den originale handelen din, som i det tilfelle ville ha gitt deg en fortjeneste på kanskje spinkle 0,5% men nå, siden du “gønner” på og kommer inn på feil nivå blir det tap, langt større enn strategien din skulle tilsi. I tillegg sitter du der nå med en alvorlig knekk i selvtilliten og humøret. Du tenker kanskje at markedet er rigget, at du alltid har uflaks, men du har jo ikke uflaks. Du tar bare dårlige beslutninger.

Vi har vel alle vært her, det er en ganske vanlig og typisk nybegynnerfeil. Så gjør du det en gang så greit, lær av det, to ganger så hmmm du burde ha lært nå, og 3 ganger så burde du kanskje finne noe annet å gjøre. Du burde kanskje i tillegg gjøre noe aktivt for å redusere støyen rundt deg. Vær for eksempel nøye med hvem du følger på twitter, blir du lett påvirket av analyser så blokk dem ut, for husk, ingen har noe med hva du driver med, hvordan du gjør det og hva din stil er. Dette er ikke noe konkurranse mot andre enn deg selv, du konkurrerer ikke mot andre tradere, ikke mot indekser eller fond, men mot deg selv og dine egne psykiske feil. Når du lærer og klarer å luke de ut, ja da vinner du.