Mippintervjuet i sammarbeid med aksjeforum: Richard Paulsen om jobben som skipsmegler, markedet i 2017 og gründertips!

Mads JohannesenFinance, Mippintervjuet Comments

Vi har  i sammarbeid med aksjeforum på Facebook tatt til journalistpennen og vil med dette publisere en rekke intervjuer av kjente aktører innenfor økonomi og næringsliv. Dette gir deg som leser en mulighet til å forstå hva hvordan personene tenker og hvordan de har skapt sin karrière innenfor sitt fagfelt. Først ut i denne serien er den tidligere aksje og skipsmegleren Richard Paulsen.

Richard har over 12 år bak seg som megler  for flere kjente meglerhus, før han “hoppet av” og startet for seg selv. Områdene Richard driver innenfor i dag spenner seg fra forfatter, blogger til markedsfører, så her er det en mann med en rekke forskjellige kvaliteter å by på. I intervjuet snakker vi om aksjemarkedets utsikter for 2017, favorittaksjer og hvordan du som person kan bli en gründer.

Mange kjenner deg som en kunnskapsrik mann med mange års erfaring fra shipping, aksjer og finansmarkedet. Hva fikk deg til å “tre til side” fra den profesjonelle karrièren innenfor finans? 
 Det var vel først og fremst et ønske om å bygge noe langsiktig, både merkevare og forretning, som ikke var direkte relatert til megling og salg. Beslutningen ble enkel å fatte da jeg endelig innrømmet for meg selv at meglers inntekt har et diametralt motsetningsforhold til kundens avkastning. En selger tjener penger per salg, kunden derimot får avkastning kun hvis kjøpet resulterer i profitt på et senere stadiet.
I USA ser vi at denne modellen skifter til en rådgiverbelønning, der megler/rådgiver/selger tar prosenter av avkastningen i stedet. Plutselig forsvinner incentivet til å kaste kunden rundt i markedet hver dag.

Du er i tillegg til å være en eminent aksjekommentator også en gründer med mange prosjekter bak deg. Har du noen råd til unge gründerspirer der ute? 

Hopp i det. Nåtides store klisjé, men jeg angrer bare på at jeg ikke startet tidligere. Slutt i jobben, start for deg selv, ta en salgstelefon, sett opp digitale distribusjons og salgskanaler. Skap storyen din underveis, fortel den så ofte som mulig. Hvor tightere der er, jo flere tror på den.

Skal vi gå mer analytisk til verks, vil jeg anbefale en type top-down analyse. Se hvilke sektorer som vokser mer enn andre, invester tid og penger der mulighetene for ekstern kapital, nye kunder og markedsvekst er størst.
For to år siden så vi at eiendomsmarkedet begynte på en brattere stigningskurve, det var en overetablering av eiendomsmeglere, og nye digitale salgskanaler begynte å bli populære. Det var et spennende marked som vokste raskere enn andre segmenter i næringslivet. I tillegg hadde vi en fordel av å være innholdsprodusenter og markedsførere fra før av. Vi etablerte et selskap som tilbød content marketing for eiendomsbransjen. Først trodde vi at det ville hjelpe boligselgerne å promotere boligen sin, men det er ikke vanskelig å selge boliger når det er manko på objekter. Det som var rosinen i pølsa, var å hjelpe eiendomsmeglerne med å skaffe flere oppdrag. Det gjorde vi med hjelp innholdartikler, innsamlet data og aktiv promotering i etterkant. Her var betalingsviljen stor. Nå ser det ut til at selskapet går sammen med en stor aktør for å bli størst innen dette segmentet i Norge.

Fintech er det mange som har meninger om, du har jo vært et talerør for mange av de nye tiltakene som gjøres der, er det noen trender der du ser som kommer til å bli revolusjonerende fremover?  
De løsningene vi har sett så langt, revolusjoner ingenting. Og selv om bankene nå må åpne opp kundedataene til tredjepartsleverandører, skaper det kun nye «layers» og utseendemessig bedre produkter/apper som gjør akkurat det samme.
Der jeg tror potensialet for et helt nytt tankesett er størst, er innen kapitalinnhenting og annenhåndsomsetning av aksjer. Jeg vet det jobbes med løsninger der du kan handle unoterte aksjer og start-ups digitalt. Du kan emittere i eget selskap ved å sende link til aksjetegnerne som betaler med PayPal eller Vipps. Effekten av dette er at man får en sømløs handel med alle aksjer i verden, uavhengig om de er børsnoterte eller ikke. Jeg tror da børsenes relevans for små og mellomstore bedrifter vil forsvinne helt. «Markedsplassen» flytter seg over til selskapets hjemmeside. Hvorfor skal ikke KaHoot eller Xeneta ha en odrebok med handel i egne aksjer på sine IR sider, der du kan kjøpe eller selge med et sekunds oppgjør via Vipps.
 Jeg tipper 80% av de som har aksjer i disse nye populære selskapene, kun er interessert i akkurat det selskapet der de er investert, og har ingen grunn til å se på en vinner eller taperliste gjennom et meglerhus eller børs.
Som nevnt tidligere har du jobbet 8 år innenfor shipping i varierende former. Kan du fortelle litt om hvordan en typisk dag er for en skipsmegler?Bilderesultat for bulk market shipping
Shipping er fortsatt en gammeldags bransje med veldig skjev informasjonsdeling. Det betyr at du kanskje bruker den første tiden til å lese mail, se på slutninger, skaffe deg nødvendig verktøy for å pitche business. Deretter blir det å ringe kunder for å høre om du kan få en edge på en last eller et fartøy. Ofte jobber man i team, med andre meglere som har en annen side av handelen. Det betyr at din jobb er å sørge for at akkurat DIN kunde sier ja til å slutte den aktuelle lasten med DEG.
Når det kan ta dager og uker å gjøre en deal, sier det seg selv at denne kunden blir mast mye på, og det vil ikke alltid føles like meningsfylt for megler. Gjør han dealen med en annen megler føler du deg som en taper og får kjeft internt, gjør han dealen med deg kan du være stolt, selv om alt har en stor grad av tilfeldighet i seg. Start heller egen business, der du kan påvirke utfallet i mye større grad selv.

Mens vi er inne på Shipping, Peter Hermanrud er bullish på tørrlast, hva er dine tanker om de forskjellige sektorene, bull eller bear?
 Jeg ser at mange er bullish tørrbulk akkurat nå, og argumentet med lav flåtevekst i inneværende år, kan ha meritter. På den annen side, frykter jeg at traden allerede har gått varm. Dvs. Golden Ocean er opp 50% på tre måneder, og ratene er fortsatt der de var i november. Analytikerne har oppjustert kursmål, og da gjenstår det bare å se om ratene bryter nye nivåer høyere. Det synes jeg er en dårlig strategi. Du skulle heller kjøpt da jeg anbefalte dette i romjulen!

Litt over til markedet som helhet, etter en lang tids konstant oppgang har børsene verden over konsolidert litt, hva tror du om veien videre? 
 Jeg tror aksjemarkedet stiger frem til rentene begynner å hemme veksten, og det er minimum 2 år frem i tid slik jeg ser det. Husk at FED hever renten nå, fordi økonomien og sysselsettingen vokser mer enn målet deres. Det er bra for børsnoterte selskaper. Jokeren er Trump sin skattepakke, som kan materialisere seg eller ikke. Ambisjonen der er august, men jeg leser at flere mistenker at de ikke klarer å stemme den igjennom i år.

Til slutt: hvilke aksjer vil du satse på i 2017 og gjerne hvorfor? 
 Jeg tror man skal kjøpe bank og forsikringsaksjer på røde dager. Den sektoren tjener mest på høyere renter, vekst i sysselsetting osv. Kjøp gjerne tørrbulkaksjer, men da etter en korreksjon. Jeg er fryktelig svak for FANG aksjene i USA, da disse har tatt fullstendig styringen på industri 4.0 dvs. den teknologiske revolusjonen.
Jeg tror fortsatt olje og oljeaksjer vil ha en begrenset oppside på grunn av produksjonsvekst blant skifergutta i USA. Det hadde vært moro hvis alternativet hadde vært solenergi og fornybar, men mange glemmer at de egentlig er i samme bransje, nemlig energi. Lav oljepris knuser investeringer i sol osv. En vanskelig sektor å tjene penger i, selv om den vokser.
Ønsker du å lese flere slike intervju og motta artikler fra dyktige skribenter rett i din innboks, meld deg på Mippbloggens nyhetsbrev her. 

Disclaimer: Dette innlegget skal på ingen måte tolkes som kjøps- eller salgs-anbefalinger, men snarere som å gi leseren en innsikt og kunnskap i om sparing og investeringer.

Følg gjerne Mipp på Facebook og Twitter.