Luksusfellen

KaifusSparing Comments

Nordmenn finner en morbid glede i andres økonomiske problemer.  Luksusfellen er inne i sin fjortende sesong uten at programmet har revidert innholdet i vesentlig grad. Det handler fortsatt om folk som tar opp dyr kredittkortgjeld for å underholde seg med smågodt, burger, klær og ting jeg ikke ante det fantes et marked for.

Oppskriften ut av uføret er åpenbar. Seriens helter visualiserer sløseriet med kontanter på ei tavle, sjokolade på bordet og avslutter det hele med en skjennepreken som ofte ender i et tårevått rørende øyeblikk. Deretter snakker seriens psykolog med lav stemme. Rehabiliteringen av en brutt karakter og knekt økonomi er i gang. Våre helter tvinger så pasienten over på et normalt budsjett, ringer kreditorene og får på plass en avtale om nedbetaling. Derfra fortsetter ferden mot gjennomsnittet. En vanlig lønn, vanlig forbruk og vanlig gjeld.

Jeg mener at det absolutt ikke trenger å stoppe der. Det har seg nemlig slik at den voldsomme kraften som har dyttet Luksusfellens økonomiske analfabeter ut i uføret også virker med motsatt fortegn. Rentes rente er ikke bare en ondartet kraft for å invalidisere enkeltindivider til bankenes fortjeneste. Det er vel så mye en kraft til individets fortjeneste for den disiplinerte og standhaftige. Individet kan for eksempel kjøpe banken!

Men vent nå litt, tenker du kanskje? Det er vel bare de med høy lønn eller arvet formue som kan avsette penger til slikt?

Sannheten er at det slett ikke stemmer. Det hjelper absolutt med høy lønn og/eller arvet formue, men det er åpenbart ikke slik formuer ble skapt i utgangspunktet. Noen har akkumulert formue over tid.

Aksjemarkedet har historisk gitt ca. 8 % avkastning (dette kommer vi tilbake til senere). La oss se på et eksempel der du velger å spare 10.000kr hver måned. Etter 20 år vil du ha opparbeidet deg en formue på i underkant av 5,7 mill. Til sammenligning har du kun spart 2,4 mill. Du har altså tjent nesten 3,3 mill. uten å gjøre noe som helst arbeid! Og det beste er dette. I gjennomsnitt vil du fra og med da tjene 36610kr/mnd. kun på formuen din.

Med en slik månedlig gjennomsnittlig gevinst tror jeg de fleste kan realisere det meste av sine drømmer. Sammenlign dette med klientene på Luksusfellen. De gjør det motsatte av dette. De bruker ofte ca. 10.000kr mer hver måned enn de tjener og opparbeider seg en vanvittig gjeld. Samtidig som mange Nordmenn ler og gråter av programmets mange håpløse tilfeller vil økonomisk opplyste sparere undre seg over vanlige folks nye par ski, sykkel, TV, bil, osv. Det kan virke som at folk bare må bruke opp lønna si hver måned, men hvorfor er det slik? Hvorfor sikter så mange mot null når det er så enkelt å sikte høyere og avkastningen er så stor for den som gidder?

Jeg tror alle må finne sin plass og spille sine kort så best dem kan. Mange ønsker sikkert å leve et liv med et hedonistisk forbruk så lenge de kan betale for det. Hvis det er deg, så har du sikkert ikke lest deg helt ned hit, men om så skulle være så er det ingen grunn til å lese videre. Denne bloggen handler om privatøkonomi for dem som ønsker å passere null i formue. Har du negativ formue så trenger du ikke kontakte Luksusfellen. Begynn med å se to – tre episoder og implementer deretter metodene til programlederne. På denne bloggen skal vi forsøke å kutte kostnader, øke inntekter og ikke minst investere overskuddet. Her skal vi fortsette der Luksusfellens programledere slapp. Nemlig optimalisering av vanlige folks gjennomsnittlige økonomi.

De første innleggene mine vil ta for seg poenget med det hele og hvorfor vi bør bygge formue. Deretter vil det bli skrevet noe overordnet om inntekter og utgifter før vi investerer overskuddet og siden høster avkastning. Jeg vil etter hvert også anonymt presentere meg selv og min plan for økonomisk uavhengighet. Dette er ikke en ekstremblogg. Poenget er å presentere gjennomførbare økonomiske prinsipper til optimalisering for den interesserte leser.

Følg meg gjerne på http://www.frihetsfondet.com